TALLER DE METEOROLOGIA

EL NÚVOL
Fer un núvol dins d'una ampolla: aquest és l'últim experiment que hem fet d'aquest tema. Necessitem una ampolla amb una mica d'aigua i alcohol i un inflador. Primer li fem un forat al tap de l'ampolla amb l'inflador i l'inflem, i dins de l'ampolla comença a haver-hi pressió, després quan li treiem l'inflador explota i dins de l'ampolla surt una cosa com si fós una núvol. 
Això passa perquè l'alcohol s'evapora molt ràpid i quan li dones pressió es converteix en estat gasós i amb el contacte de l'aire fred es condensa. 
El que em va impresionar era que jo pensava que el núvol estava en estat gasós, però no, el núvol està en estat líquid!!!
Resultado de imagen de nube dentro de una botella


LA HUMITAT
La llauna que sua: abans de fer l'experiment vam picar un tros de gel gegant en trossos petits amb un martell. Dersprés vam ficar gel que hem picat en una llauna i afegir-li sal. Al cap d'una estona es pot veure que al voltant de la llauna hi havien gotes d'aigua, però aquesta aigua no és del gel que s'ha desfet, és de la la humitat de l'ambient. 
Aquest procediment es diu condensació, que es converteix d'estat gasós a líquid i passa quan fa fred, i al contrari quan fa color es l'evaporació, que es converteix d'estat líquid al gasós.
Resultado de imagen de lata que suda

La pinya: aquest experiment consisteix a ficar una pinya oberta dins d'un recipient amb aigua, i al cap d'un dia la pinya que està oberta es tancarà. 
Això passa gràcies a la humitat que fa que la pinya es tanqui o s'obri.
Resultado de imagen de pinya pi




LA TEMPERATURA
La capsa màgica: primer has d'encendre una espelma i el va ficar a dins d'una capsa que té dos forats, un per dalt i l'atre per abaix. Encens una altra espelma, quan l'acostes al forat d'abaix la flama del foc s'anirà cap dins i quan l'acostes al forat de dalt, la flama s'aanirà cap a fora. 
Això passa perquè l'aire calent pesa menys que l'aire fred i s'en va cap a dalt per això quan acostes l'espelma a forat de dalt, la flama va cap fora.
Resultado de imagen de cajas de cartonResultado de imagen de espelma
La llauna saltarina: el Cesc va agafar un plat amb aigua, una llauna i un encenedor. Va ficar la llauna boca a baix, va encendre l'encenedor i el va posar al costat de la llauna. Jo pensa va que el nivell de l'aigua pujaria però no, el que va passar era que la llauna s'anava movent. 
Això passa perquè quan fiques l'encenedor, l'aire es calenta i com que l'aire calent ocupa més espai, l'aire que està dins surt una mica i fa que la llauna es mogui.
Resultado de imagen de lata



OBSERVATORI METEOROLÒGIC


Hem fet parelles per fer un observatori meteorològic, com l'anemòmetre, el penell... La Marina i jo vam escollir fer el baròmetre que serveix per mesurar la pressió atmosfèrica.

La Marina va portar:

  • Una palleta

Jo vaig portar:

  • Un pot
  • Una cartulina 
  • Tisores
  • Goma elàstica
  • Film transparent
  • Cinta adhesiva

Ella em va donar el material i ho vaig fer a casa meva perquè no vam poder quedar. 
Primer hem de cobrir la part superior del pot amb film i assegurar-la amb la goma elástica, després colocar la palleta horizontalment al centre del film i fixar-ho amb la cinta adhesiva. A continuació escribim "pressió alta" a la part superior de la cartulina i "pressió baixa" a la part inferior i ficar les mides. Després fiquem cinta adhesiva per pegar la cartulina al pot. I ara només fa falta observar el que passa, quan hi hagi pressió alta, el film baixarà i la palleta pujarà, si és pressió baixa, el film s'inflarà i fa que la palleta baixi. Però el que va pasar es que no va funcionar...
A nosaltres ens va quedar així:




EL VENT

Els vents giratoris: per fer aquest experiment, el Cesc va agafar una pilota que representa la Terra on hi ficava "N" i "S", i al mig de la pilota hi havia una agulla. El Cesc anava girant la pilota i l'haviem d'observar, a veure que passava. Es podia veure que al girar la pilota, la "N" de Nord girava cap a un costat i la "S" de Sud girava cap al costat contrari. I també ens va dir els noms dels vents segons per on vingui, el del Nord es Tramuntana, el del Sud es Migjorn, el de l'Est es Llevant, i de l'Oest es Ponent.




L'ampolla: aquest experiment el vam haver de fer-ho a casa. Haviem fe fer-li un forat a una ampolla buida, tapar-ho amb cinta adhesiva i posar-la al congelador durant mitja hora però ha d'estar sense tapa, després treure l'ampolla, posar-li la tapa i deixar-la reposar durant una altra mitja hora. Quan treies la cinta, hauria de sortir una mica d'aire, però jo no el vaig notar.
Això passa perquè quan fiques l'ampolla a la nevera, les molècules de l'aire es refreda i s'ajunta. Quan la treus de la nevera, les molècules es calenten i quan treus la cinta les molècules de l'aire surten.
Resultado de imagen de agujero a una botella

Màquina de vent: per fer aquest experiment, hem necessitat un fil i la nostra nevera. Consistia en obrir una mica i ficar un fil a la part de dalt de la nevara una estona i després ficar-la a sota. A mi quan la vaig ficar a dalt anava cap dintre de la nevera (a la dreta), i quan estava a sota, estava fent voltes com si estigués boig. Però el Cesc va dir que quan està a dalt, hauria d'anar cap a la dreta i quan està a sota, ha d'anar cap a l'esquerra.
Resultado de imagen de hiloResultado de imagen de nevera


LA PRESSIÓ ATMOSFÈRICA

La força de la pressió: aquest experiment consisteix a ficar un ou cuit en una gerra que tingui la boca estreta. Primer va ficar alcohol en un tros de cotó, el va cremar amb un encenedor i va tirar-ho ràpidament a la gerra. Després va ficar l'ou damunt de la gerra, va caure dins de la gerra i va esplotar! Això va passar perquè el foc crema l'oxigen que hi ha dintre i desapareix, i deixa que entri una altra cosa, que seria l'ou.
Resultado de imagen de experimento de presion atmosferica con un huevo

La pressió actúa en totes direccions: aquest experiment el vam fer al terrat perquè era amb un got d'aigua i l'havien de tapar amb un posagots, després girar-ho i que no es caigui l'aigua. El dia que ho vam fer vam tenir sort perquè no va caure l'aigua del got.
Resultado de imagen de experimento de presion atmosferica vaso con agua


Es mouen sense tocar: primer el Cesc va posar una fila de palletes  i va ficar dues llaunes al damunt de les palletes. Després, va bufar amb una altra palleta al mig de les llaunes. Jo pensava que les llaunes s'anirien a separar més, però no, van xocar. Això era perquè quan
bufes, l'aire que estava al mig s'anaven i com que l'aire està a tot arreu, l'aire que no havia bufat anava tot al mateix lloc.




EL SOL


Imagen relacionadaL'albedo: el Cesc ens va donar uns globus, després va agafar una lupa i va reflexar la llum del Sol en un globus blanc i un altre negre, però el blanc no va explotar, en canvi el negre si. Això es perque el color blanc té més albedo, es a dir que no absorbeix tanta llum sino que el reflexa una altra vegada, i en canvi el negre no té tant d'albedo i absorveix tota la radiació.


L'arc de Sant Martí: primer, el Cesc ens va dir que ens fiquessim en parelles i després ens va explicar el que havien de fer. Haviem de ficar una paper blanc al terra i ficar un CD damunt del paper i anar colocant-lo en diferents maneres fins que surti l'arc de Sant Martí.

Resultado de imagen de arcoiris con cd y papel

Perquè el cel es blau: aquest experiment el vam fer a casa. Necessitàvem un got amb aigua fins a la meitat, unes gotes de llet i una llanterna. Primer anem a una habitació que tingui la llum apagada i encendre la llanterna, després ficar unes gotes de llet, i observem de quin color queda. 
A mi, la primera vegada em va sortir d'un color blanquinós, però el Cesc havia dit que havia de sortir blau, i la segona vegada per fi em va sortir bé.

Perquè fa fred als pols: per fer aquest experiment necessitem un globus negre, una llanterna i una habitació fosca. El globus feia de Terra i la llanterna feia de Sol. Il·luminavem al centre del globus i després cap al damunt del globus, podiem observar que la llum que va cap al damunt es desenvolupa més i quan està al centre, està més concentrat. 
Això demostra que fa més fred als pols perquè la llum quan li dona als pols es dispersa i no arriba tanta calor que qualsevol altre lloc.
Resultado de imagen de perque fa fred als pols


L'ATMOSFERA
Per explicar sobre l'atmosfera, el Cesc ens va ensenyar 4 experiments sobre l'aire/ oxigen.


El primer experiment era ficar una mica d'aigua i un espelma en un plat i després tapar amb un got l'espelma. El resultat era que al cap d'una estona l'espelma s'apagava perquè el foc de l'espelma agafava l'oxigen i al final no en quedava. Quan l'espelma s'havia apagat, el nivell de l'aigua havia pujat per substituir l'oxigen.
Imagen relacionada
Resultado de imagen de experimentos con botellas de plastico y papel
El segon era intentar bufar una bola de paper dins d'una ampolla que sembla buida però està plena d'aire. La única que ho va aconseguir va ser la Miriam, no ho aconseguien perquè per fer entrar la bola primer ha de sortir l'aire per poder substituir-lo.




El tercer experiment era posar una bufeta en un pot de vidre i tapar la boca de la botella amb plastilina, després ficar-li aigua però no entrava perquè l'aire no podia sortir.




L'últim experiment era bufar un globus que està dins d'una ampolla, però el Cesc feia trampa, havia fet un forat i quan nosaltres bufaven el tapava amb un dit per que l'aire no surtís i no hi hagi espai i quan ell bufava treia el dit per que poqués sortir l'aire.

I aquests van ser tots els experiments que el Cesc ens va ensenyar.

Comentaris

  1. les úniques que heu fet el baròmetre!!!!!!!!

    ResponElimina
  2. molt bé, revisa els blog abans d'entregar així veuràs que la imatge de l'últim experiment no es veu i ho podràs arreglar

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada