FITXA 2

 FER QUE CAIGUI ON VULGUIS?

 Material 

full de paper, tisores, goma d'enganxar 

Procediment 

A. Fes una marca amb guix al terra. Retalla un quadrat de paper i deixa'l caure sobre la marca vàries vegades. 

B. Doblega el paper tal i com s'indica a la imatge 1. 

C. Enganxa amb cola el triangle format i retalla el paper sobrant. El resultat ha de ser com el que es mostra a la imatge 2. 

D. Deixa caure la piràmide sobre la marca del terra diverses vegades.

E. Ara, inclina la piràmide abans de deixar-la anar i observa el que passa. 

Qüestions 

1. Es pot controlar la caiguda del paper a l'etapa A? 

No, perquè com que el paper és pla té més superfície de contacte amb l'aire, va frenant cada vegada que va més cap a baix i se'n va a la seva bola.

 2. Ho pots fer a la D? 

Millor, ara no cau fora de l'àrea, ja que abans la superfície que tocava l'aire era més gran i ara com que és punxeguda i en ser punxeguda n'hi ha menys contacte amb l'aire i hi ha menys força de fregament a l'aire, si la superfície fos més rugosa hi hauria més força de fregament per exemple amb paper de vàter, es a dir si fem lo mateix amb un paper de vàter, trigaria més en caure's.

 3. A què creus que és deguda la diferència? 

Jo crec que és deguda a la forma, perquè abans era plana i ara és punxeguda, té menys força de fregament a l'aire i es podria controlar més la direcció de la que va. És com si tu et llancessis des de molt alt i obres un paracaigudes, el paracaigudes fa que desacceleris per la força de fregament que té.

 4. Què passa en inclinar la piràmide?

Doncs tu li dones més força, i el que passa és que va més ràpid i més controlat, per això s'apropa més al punt de referència.




MOLÍ AMB UNA AMPOLLA


La setmana passada vam fer un molí amb una ampolla, jo vaig fer el treball amb la meva companya, l'Amaya. Hem treballat molt bé com a parella i ho hem acabat ràpid, ja que el treball tampoc era molt difícil.


Materials:

  • La part de dalt d'una ampolla de plàstic
  • Dues tapes d'ampolles
  • Un escuradents
  • Un pal de fusta de 20cm
  • Silicona

Procediment:
               
  1. Retallem el cap de l'ampolla en hèlixs (nosaltres li vam retallar les puntes per què quedi millor i ho vam doblegar una mica per què rodés millor)
  2. Li fem un forat al mig de cada tapa i peguem amb silicona una tapa al costat que no es pugui cargolar i cargolem l'altra tapa.
  3. Marquem un punt al pal de fusta i li fem un forat.
  4. Li fiquem una mica de silicona dins del forat del pal i clavem l'escuradents.
  5. Travessem la part principal del molí a l'escuradents.
  6. Retallem el que sobra de l'escuradents i i fiquem una mica de silicona per què no es caigui la part que roda.

Al final vam pujar al terrat, al principi funcionava però només una mica, perquè li vam posar massa silicona i com que al molí anava cap enrerra, al tocar la silicona parava de girar, després va vindre el Cesc i ens va donar com un anell però plana i el vam haver de desmontar el molí i ficar l'anell pla dins, i per fi va funcionar
! Comparatat amb el molinet d'origami, aquest rodava amb molta més potència. Ens va donar una brida i el vam ajustar en una balla del terrat, i es va quedar allí.





Comentaris